Esittely

Nämä sivut käsittelevät Puolaa, sen historiaa ja kulttuuria enemmän tai vähemmän ajankohtaisella otteella.

Arkisto

01 Tam - 31 Tam 2009
01 Loka - 31 Loka 2008
01 Syys - 30 Syys 2008
01 Mar - 30 Mar 2007

Hae!

Tag cloud

Viimeisimmät kommentit

mkmk (Puolalaisia eloku…): www.cheapsunglasse…
mkmk (Puolalaisia eloku…): www.cheapsunglasse…
mkmk (Puolalaisia eloku…): www.iub.edu.pk/Eve…
mkmk (Puolalaisia eloku…): www.iub.edu.pk/Eve…
mkmk (Puolalaisia eloku…): www.iub.edu.pk/inf…
mkmk (Puolalaisia eloku…): www.iub.edu.pk/inf…
mkmk (Puolalaisia eloku…): www.cheapjewe11ery…
mkmk (Puolalaisia eloku…): www.cheapjewe11ery…
mkmk (Puolalaisia eloku…): www.cheapjerseyswh…
mkmk (Puolalaisia eloku…): www.cheapjerseyswh…

Muut

Powered by Pivot - 1.40.4: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Powered by Kapsi

« Suomeksi Puolasta | Home | Puola ennen, osa 1 »

Mikä Lublin?

06 11 07 - 13:32 Itäisen Puolan väkirikkain kaupunki on Lublin. Vaikka nykyisellään se kuuluukin EU:n köyhimpiin, on kaupungissa nähty myös vaurauden päiviä. Sen monipuolinen ja värikäs historia ylettyy jopa 500-luvulta saakka ja aikojen saatossa se on ollut monen eri hallitsijan alaisuudessa. Kaikki tämä on jättänyt kaupunkiin jälkensä.

"Mikä Lublin?" on pieni opas Lubliniin ja Lubelskien lääniin suuntaaville matkailijoille.
Puolan kartta


Sinetti
Lublin on itäisen Puolan väkirikkain kaupunki ja koko maan mittakaavassakin yhdeksänneksi suurin. Asukkaita löytyy noin 350 000, josta tosin puuttuu arviolta 50 000 muualta tullutta opiskelijaa. Väkeä siis riittää.

Historiaakin on pitkälti: Lublinin alueella on asuttu jo 500-luvulta alkaen ja kaupungiksi se julistettiin vuonna 1317. Etenkin keskiajalla Lublin lanattiin moneen kertaan sotien ja muiden kärhämöiden ansiosta maan tasalle, mutta paljon on vanhaakin säilynyt. Kaupungin vanhin rakennus on 1200-luvulla pystytetty linnantorni.

Lublin-piirros


Lublin on historiansa aikana vaihtanut omistajaa moneen otteeseen; kaupungissa ovat valtaa pitäneet vuorollaan niin venäläiset, itävaltalaiset, saksalaiset kuin ruotsalaisetkin. Puolan vuosien 1918-1939 lyhyen itsenäisyyden aikana Lublin vaurastui ja kasvoi merkittävästi, ja jo vuonna 1918 kaupunkiin perustettiin katolinen yliopisto "KUL", jossa teologian ja etiikan professorina toimi 50-luvulla Karol Wojtyła, eli paavi Johannes Paavali II. Kasiakin opiskeli siellä parin vuoden ajan.

Toisen maailmansodan jälkeen Lubliniin perustettiin Marie Curie-Skłodowskan nimeä kantava tieteellinen yliopisto, joka on nykyään kaupungin suurin työantaja. Samoihin aikoihin sai alkunsa myös suuri autotehdas, joka on olemassaolonsa aikana valmistanut kaikkea mahdollista panssariajoneuvoista Daewoo- ja Peugeot-henkilöautoihin, ja joka nykyään tuottaa Lublin-pakettiautoja ja HonkeR-maastoajoneuvoja. Kaupungin väkiluku kolminkertaistui nopeasti sodanjälkeisinä vuosina.

Heinäkuussa 1980 Lublinissa tapahtui pari viikkoa kestänyt työläislakko, johon liittyi 150 tehdasta ja kaikkiaan 50 000 työntekijää. Kaupungin joukkoliikenne lamaantui. Lakkolaiset vaativat parempaa palkkaa ja työoloja, sekä avoimia vaaleja. Poikkeuksena aikaisempiin lakkoihin työläiset eivät lähteneetkään marssimaan kaduille, vaan pysyivät tehdausalueiden sisäpuolella, jossa he olivat suojassa poliisilta ja armeijalta. Kommunistihallinto sai lakon päättymään korottamalla työntekijöiden palkkoja, mutta heti elokuussa Lublinin lakkomallia käytettiin Gdanskissa Lech Wałênsan ja Solidaarisuus-liikkeen toimesta.

Nykyään Lublinin alue on Puolan ja koko EU:n köyhimpiä. Heikko talouskehitys on osaltaan seurausta epäedullisesta sijainnista valtaväylien ulkopuolella, ja osaltaan yleisestä skeptisyydestä alueen tulevaisuuden suhteen. Teollisuuden raju lasku on kääntänyt alueen talouden painopisteen palvelusektorin puolelle, joka on osaltaan luonut lisää työpaikkoja. Kaupungin läheisyyteen suunnitteilla oleva kansainvälinen lentokenttä toivottavasti kääntää sekin osaltaan tilannetta parempaan suuntaan.

Nähtävää

Lublinin vanhan kaupungin porttiLublinin vanha kaupunki selvisi toisesta maailmansodasta ilman pahoja vaurioita, joten samanlaista valtavaa restaurointityötä kuin Varsovassa ei tarvinnut sodan jälkeen tehdä. Alueen hienot goottilais- ja renessanssirakennukset ovat kuitenkin hoidon puutteessa päässeet ränsistymään ja remontointia on aloiteltu EU-rahalla nyt 2000-luvulla. Alueelta löytyy paitsi hääkirkkomme ja juhlien pitopaikaksi valittu Sielsko Anielsko, myös lukuisia pieniä ravintoloita ja baareja, vanhan kirkon perustukset, 1400-luvulta peräisin oleva kruunun tribunaalin rakennus, matkamuistomyymälöitä ja vaikka sun mitä. Erityisesti suosittelemme irlantilaistyylistä U Szewca-olutravintolaa.

Lublinin linnaLublinin linna on sekoitus vanhaa ja vielä vanhempaa. Muurit ovat 1820-luvulta, mutta niiden sisäpuolelta löytyy 1300-luvulla rakennettu kappeli ja aikaisemmin mainittu ikivanha torni. Tärkeimmillään linna oli 1500-luvulla, jolloin se nautti Jagiello-kuningasperheen suosiota. Suurin hetki oli Vuonna 1569, kun linnassa allekirjoitettiin sopimus Puolan ja Liettuan unionista. 1800-luvulla venäläiset pistivät koko paikan uusiksi ja muuttivat linnan vankilaksi, jota käyttivät vuorollaan niin Venäjä, Puola kuin Saksakin. 1950-luvulla vankila lakkautettiin ja linna muutettiin museoksi, joka se on yhä edelleen. Museosta löytyy mm. itse paholaisen käpälänjälki.

Majdanekin keskitysleiriVankilana toimineen linnan lisäksi Lublinin karmeampaa historiaa edustaa parin kilometrin päässä oleva surullisenkuuluisa Majdanekin keskistysleiri. Toisen maailmansodan aikana leirissä kuoli arviolta 300 000 ihmistä, joista 40% oli juutalaisia ja 35% puolalaisia.

SkansenLublinissa on myös kerrassaan hieno kotiseutumuseo, eli Skansen. Kauniille paikalle aivan kaupungin tuntumaan on kerätty kymmeniä vanhoja asuinrakennuksia, aittoja, kirkkoja ja tuulimyllyjä kertomaan puolalaisten elämästä ennen teollistumisen aikakautta. Jos paikalle sattuu oikeaan aikaan, voi nähdä esityksiä entisajan niittotavoista, sepän takomassa käyttöesineitä, työhevosnäytöksiä ja ties mitä. Skansenin kotisivujen kartan vihreitä pompuloita klikkailemalla löytyy hienoja kuvia toki itse museosta, mutta myös sen rakennuksista alkuperäisillä paikoillaan.

Aivan Skansenin vieressä on myös Marie Curie-Skłodowska -yliopiston ylläpitämä kasvitieteellinen puutarha, joka on sekin näkemisen arvoinen.

Bussimatkan päässä

ZamoscLublinista noin 70km kaakkoon sijaitsee Zamosc, UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1992 lisätty kaupunki. Zamoscin perusti vuonna 1580 herra Jan Zamoyski Euroopan ja Mustanmeren väliselle kauppareitille. Tyyliltään Zamosc edustaa italialaista barokkia ja on malliesimerkki 1500-luvun lopun renesanssikaupungista. Etenkin kesällä Zamoscin keskusta on todella hieno nähtävyys ja suosittu ajanviettopaikka ravintoloineen ja vossikka-ajeluineen.

KozłówkaZamoyskin suvulla oli millä mällätä. 40km Lublinista pohjoiseen sijaitsee pieni Kozłówkan kylä, jonka kutakuinkin ainoa nähtävyys on hillittömän upea Zamoyskin palatsi. Alkuperäinen rakennus on 1700-luvulta, mutta 1800-luvun lopulla se kunnostettiin ja suunniteltiin pitkälti uusiksi: palatsia laajennettiin, torneja lisättiin ja alueelle pystytettiin teatteri, muutama muu rakennus ja Versaillesin mallin mukaan suunniteltu kappeli. Vaikka paikka onkin nykyään museokäytössä, on se silti edelleen Zamoyskin suvun hallussa. Palatsin yhteydessä on myös sosialistisen taiteen museo ja matkamuistomyymälä, josta voi ostaa mm. Puolan sosialistisen aikakauden julisteita.

Kazimierz DolnyPieni keskiaikainen kylä Kazimierz Dolny sijaitsee noin 60km Lublinista länteen, Veikselin (eng. Vistula, puol. Wisła) varrella. Erityisesti taiteilijoiden suosiossa oleva, tiettävästi ainakin tuhat vuotta vanha Kazimierz on tunnettu historiallisesti tärkeistä rakennuksista, luonnosta, monenlaisista festivaaleista ja konserteista.

Linkkejä

- Vilkaise myös Googlen karttapalveluun tehtyä karttaopastusta!
- Webkamera vanhan kaupungin portilla
- Lublin Wikipediassa (englanniksi, suomiversio on tynkä)
- Virtuaalimatka Lublinissa (ohjeet englanniksi)
- Säätietoja (englanniksi) Used tags: , , , , ,
Kommentoi!

Trackback link:

Please enable javascript to generate a trackback url

  
Muista henkilökohtaiset tiedot?

Hymiöt / Textile

The request below is necessary to fight spam in the comments. Sorry for inconvenience. (Suomeksi: Ole hyvä ja kirjoita tähän kenttään sana OTSEP takaperin. Tämä käytäntö on tehokas konsti taistella kommenttispammia vastaan.)
 

  (Rekisteröi käyttäjänimesi / Kirjaudu)

Muistuta:
Hide email:

Pienellä painettua: Kaikki html-tagit paitsi <b> and <i> poistetaan kommenteista. Klikattavat linkit tehdään automaattisesti lisätessäsi url- tai sähköpostiosoitteen.

Linkit

Suomeksi
Puolan suurlähetystö
Suomi-Puola-yhdistys
Puolan uutiset
Puolan historia Wikipediassa
Tapani Kärkkäinen - Minun Puolani

Puolaksi
Allegro-nettihuutokauppa

Puolan matkailu

via HS.fi
Futisturistin vaarallinen Varsova?
Lautan laskusilta tömähtää pahaenteisesti hietikolle Veikseljoen itärannalla Varsovassa. Tätä puol…
Osaavatko robotit näytellä?
VARSOVA. Kolme liikkumatonta hahmoa seisoo pimeällä näyttämöllä. Avaruusmusiikki jysähtää soimaan. Ha…
Osaavatko robotit näytellä?
VARSOVA. Kolme liikkumatonta hahmoa seisoo pimeällä näyttämöllä. Avaruusmusiikki jysähtää soimaan. Ha…
Vinkit uuteen
Futisfanit Varsovan boheemikortteleissa Varsovaan saapuu ensi kesänä kymmeniätuhansia futisfaneja, k…
Gdansk Neljä kaupunkia yhdellä lennolla
Mikä? Gdansk sijaitsee Itämeren rannalla Puolassa ripirinnan Sopotin ja Gdynian kanssa. Kaupunkiryk…