« Pohjoismaisia kirjahe… | Home |

Puolalaista kirjallisuutta

05 05 11 - 07:00 Lista puolalaisista (tai Puolaan liittyvistä) kirjoista, joista olen erityisesti pitänyt.


Orja - Isaac Bashevis Singer
Pieni kirja pitää sisällään kauniin ja koskettavan tarinan kasakoiden 1600-luvulla suorittamien juutalaismurhien jälkimainingeista, rakkaudesta yli luokka- ja uskontorajojen, sekä uskollisuudesta.

Nukke (alkup. "Lalka", engl. "The Doll") - Bolesław Prus
1800-luvun Varsovaan sijoittuva kertomus yhteiskunnan eri tasojen välisistä ristiriidoista; köyhtyvä aatelisto yrittää pitää kulisseja pystyssä elää vanhalla tavallaan, samalla kuin nouseva yrittäjäluokka koettaa saada jalansijaa aristrokraattien joukosta. Samaan aikaan kurjalisto on ja pysyy kurjana. Tarkka ajankuvaus on kuin Joycea parhaimmillaan. Valitettavasti Nukkea ei taida olla vielä(kään) suomennettu.

Pan Tadeusz - Adam Mickiewicz
Pan Tadeusz on samanlainen instituutio Puolassa, kuin meillä on esimerkiksi Seitsemän veljestä tai Vänrikki Stoolin tarinat. Runomittaan kirjoitettu, 1800-luvun alkuun sijoittuva eeppinen ja kansallismielinen teos kertoo paitsi kahden, toisilleen vihoittelevan aatelisperheen jälkeläisen rakkaustarinan, myös kritisoi voimakkaasti Puolan miehitystä ja jakoa osiin. V.K. Trastin taiteilema suomennos on suorastaan mahtavaa työtä.

Hetki - Wisława Szymborska
Nobel-runoilija Szymborskalla on kyky kuvata paljon näennäisen kevyellä tavalla; arkipäiväisyydestä nousee syvempiä merkityksiä ja suuret asiat tiivistyvät pieneen hetkeen. Hetki on hänen suomennetuista runokokelmistaan minulle läheisin.

Puolan historia - Kalervo Hovi
Kuivakoiden kansien välistä löytyy aivan loistava, yllättävän kevytlukuinen historiateos, josta löytyy rivien väliin upotettua mainiota huumoriakin (kuten esim. kuvaus Venäjän kimppuun hyökkäävistä puolalaisesta ratsuväestä, jolla ei ollut hevosia). Edelleen paras suomenkielinen Puolan historiikki, vaikka ilmestyikin jo 90-luvun alussa. Used tags: , , , , ,
No comments


Trackback link:

Please enable javascript to generate a trackback url

  
Muista henkilökohtaiset tiedot?

Hymiöt / Textile

The request below is necessary to fight spam in the comments. Sorry for inconvenience. (Suomeksi: Ole hyvä ja kirjoita tähän kenttään sana OTSEP takaperin. Tämä käytäntö on tehokas konsti taistella kommenttispammia vastaan.)
 

  (Rekisteröi käyttäjänimesi / Kirjaudu)

Muistuta:
Hide email:

Pienellä painettua: Kaikki html-tagit paitsi <b> and <i> poistetaan kommenteista. Klikattavat linkit tehdään automaattisesti lisätessäsi url- tai sähköpostiosoitteen.
 

Esittely

Welcome to timo.herd.fi!

The image in the header is © Andreas Reinhold.

Arkisto

01 Huh - 30 Huh 2011
01 Tou - 31 Tou 2011

Viimeisimmät kommentit

Linkit

Herd.fi - Herd family site
About Poland in Finnish
Selected net videos

English
Underdogs - the #1 old games site reborn
BoardGameGeek - the essential board games site
Hattrick - online football management game

Finnish - Suomeksi
jut.tuu.fi - tuoreimmat uutisotsikot
Über-teksti-tv - YLE Teksti-TV 2.0
Vastapallo - laadukasta jalkapalloasaiaa
Lautapeliopas - lautapeleistä suomeksi
Salimania - suomalainen salibandyportaali
SalibandyAreena - salibandyuutisia
Avokatsomo - salibandyblogi

Hae!

Jutskat

Powered by Pivot - 1.40.4: 'Dreadwind'
XML: RSS Feed
XML: Atom Feed