« Hyviä kotimaisia kirj… | Home | Puolalaista kirjallis… »

Pohjoismaisia kirjahelmiä

05 04 11 - 13:04 Jokin aika sitten innostuin lukemaan pohjoismaisten kirjailijoiden tuotoksia ja löysin paljon hyviä kirjoja, jopa suorastaan aarteita. Tässä listaa.

Läpi harmaan kiven: Sankaritarina - Halldór Laxness
Kurjuuden maksimointia islantilaisittain. Yritys ja usko omaan tekemiseen on kova, vaikka luonnonvoimat, naapurit ja silkka jääräpäisyys tuhoavat kaiken kerta toisensa jälkeen. Synkkää on ja kahviakin juodaan kuin Suomessa konsanaan - tässäpä kirja kotimaiseen makuun.

Nälkä - Knut Hamsun
Nuoren köyhän taiteilijan eksistentialistista kurjuutta Kristianiassa (nykyisessä Oslossa). Kuinka elättää itsensä kirjoittamalla, kun nälkä on niin kova ettei kynäkään pysy kädessä? Mielestäni tämä muistuttaa kovastikin Hessen Demiania tai Salingerin Siepparia ruispellossa.

Barabbas - Per Lagerkvist
Mitä Jeesuksen sijaan vapautetun Barabbaan mielessä liikkui pääsiäistapahtumien jälkeen? Mihin suuntaan hänen elämänsä kääntyi? Tekikö hän parannuksen, kääntyikö uskoon? Lagerkvist tekee hienoa työtä luodatessaan Barabbaan identiteettikriisiä.

Pirunsaari - Einar Karason
Katkeranhauska romaani Reykjavikin köyhälistökaupunginosasta, jossa eletään vanhoissa Yhdysvaltain armeijan parakeissa ja elätellään unelmia paremmasta tulevaisuudesta.

Lumen taju - Peter Høeg
Tanskalaisen Høegin tunnetuin teos on monipuolinen sekoitus dekkaria ja yhteiskunnallista kritiikkiä. Kerronta on kaunista Kööpenhaminan rakennusten varjosta Grönlannin arktisille lakeuksille asti ja vaikka tarina ei aivan loppuun asti kunnolla kannakaan, jää teos mieleen. Itse pidin erityisesti lumen ja talven kuvauksesta.

Rajatapaukset - Peter Høeg
Osin omaelämänkertainen teos yksityiskoulusta, johon yllättäen otetaan hieman heikommassa asemassa olevia lapsia, ns. "rajatapauksia." Heistä on tanskalaisen tasvertaisuuspolitiikan mukaisesti saata yhteiskuntakelpiosia - vaikka väkisin. Kirja on raju kannanotto yksilöllisyyden puolesta, tasapäistämistä vastaan. Used tags: , , , , ,
No comments


Trackback link:

Please enable javascript to generate a trackback url

  
Muista henkilökohtaiset tiedot?

Hymiöt / Textile

The request below is necessary to fight spam in the comments. Sorry for inconvenience. (Suomeksi: Ole hyvä ja kirjoita tähän kenttään sana OTSEP takaperin. Tämä käytäntö on tehokas konsti taistella kommenttispammia vastaan.)
 

  (Rekisteröi käyttäjänimesi / Kirjaudu)

Muistuta:
Hide email:

Pienellä painettua: Kaikki html-tagit paitsi <b> and <i> poistetaan kommenteista. Klikattavat linkit tehdään automaattisesti lisätessäsi url- tai sähköpostiosoitteen.
 

Esittely

Welcome to timo.herd.fi!

The image in the header is © Andreas Reinhold.

Arkisto

01 Huh - 30 Huh 2011
01 Tou - 31 Tou 2011

Viimeisimmät kommentit

Linkit

Herd.fi - Herd family site
About Poland in Finnish
Selected net videos

English
Underdogs - the #1 old games site reborn
BoardGameGeek - the essential board games site
Hattrick - online football management game

Finnish - Suomeksi
jut.tuu.fi - tuoreimmat uutisotsikot
Über-teksti-tv - YLE Teksti-TV 2.0
Vastapallo - laadukasta jalkapalloasaiaa
Lautapeliopas - lautapeleistä suomeksi
Salimania - suomalainen salibandyportaali
SalibandyAreena - salibandyuutisia
Avokatsomo - salibandyblogi

Hae!

Jutskat

Powered by Pivot - 1.40.4: 'Dreadwind'
XML: RSS Feed
XML: Atom Feed