Pohjoismaisia kirjahelmiä

Tiistai 05 Huhtikuu 2011 at 1:04 pm Jokin aika sitten innostuin lukemaan pohjoismaisten kirjailijoiden tuotoksia ja löysin paljon hyviä kirjoja, jopa suorastaan aarteita. Tässä listaa.

Läpi harmaan kiven: Sankaritarina - Halldór Laxness
Kurjuuden maksimointia islantilaisittain. Yritys ja usko omaan tekemiseen on kova, vaikka luonnonvoimat, naapurit ja silkka jääräpäisyys tuhoavat kaiken kerta toisensa jälkeen. Synkkää on ja kahviakin juodaan kuin Suomessa konsanaan - tässäpä kirja kotimaiseen makuun.

Nälkä - Knut Hamsun
Nuoren köyhän taiteilijan eksistentialistista kurjuutta Kristianiassa (nykyisessä Oslossa). Kuinka elättää itsensä kirjoittamalla, kun nälkä on niin kova ettei kynäkään pysy kädessä? Mielestäni tämä muistuttaa kovastikin Hessen Demiania tai Salingerin Siepparia ruispellossa.

Barabbas - Per Lagerkvist
Mitä Jeesuksen sijaan vapautetun Barabbaan mielessä liikkui pääsiäistapahtumien jälkeen? Mihin suuntaan hänen elämänsä kääntyi? Tekikö hän parannuksen, kääntyikö uskoon? Lagerkvist tekee hienoa työtä luodatessaan Barabbaan identiteettikriisiä.

Pirunsaari - Einar Karason
Katkeranhauska romaani Reykjavikin köyhälistökaupunginosasta, jossa eletään vanhoissa Yhdysvaltain armeijan parakeissa ja elätellään unelmia paremmasta tulevaisuudesta.

Lumen taju - Peter Høeg
Tanskalaisen Høegin tunnetuin teos on monipuolinen sekoitus dekkaria ja yhteiskunnallista kritiikkiä. Kerronta on kaunista Kööpenhaminan rakennusten varjosta Grönlannin arktisille lakeuksille asti ja vaikka tarina ei aivan loppuun asti kunnolla kannakaan, jää teos mieleen. Itse pidin erityisesti lumen ja talven kuvauksesta.

Rajatapaukset - Peter Høeg
Osin omaelämänkertainen teos yksityiskoulusta, johon yllättäen otetaan hieman heikommassa asemassa olevia lapsia, ns. "rajatapauksia." Heistä on tanskalaisen tasvertaisuuspolitiikan mukaisesti saata yhteiskuntakelpiosia - vaikka väkisin. Kirja on raju kannanotto yksilöllisyyden puolesta, tasapäistämistä vastaan.

Hyviä kotimaisia kirjoja

Maanantai 04 Huhtikuu 2011 at 11:30 am Listallinen hyvää suomalaista luettavaa, omasta subjektiivisesta vinkkelistäni tarkasteltuna. Osaa kutsuisin jopa klassikoiksi, jollei se olisi monelle liian raskas leima kannettavaksi ja yllättävän monelle lukijalle syy jättää kirja hyllyyn.

Päivittelen litaniaa sitä mukaa kuin tarvetta ilmenee.


Myrskyluoto-sarja - Anni Blomqvist
Saaristolaiselämää vuosisadan vaihteesta. Myrskyjä merellä ja pään sisällä, selviytymistä kutakuinkin kaikesta. Alkuja ja uusia alkuja. Blomqvistin kieli on suoraa ja yksinkertaista, kuten elämä kaukaisella luodolla.

Kalevala - toim. Elias Lönnrot
Aivan liian moni pitää Kalevalaa pelottavana. No, onhan se merkitykseltään ja ulkoisilta arvoiltaan aivan eri sfääreissä kuin muut tällä listalla olevat teokset, mutta minulle Kalevala oli helposti ja halulla lähestyttävä, innostava elämys. Villi ja vapauttava!

Kelokämppä - Jorma Ollikainen
Kotimaisen eräkirjallisuuden mestarin todellisiin henkilöihin ja tapahtumiin perustuva teos. Keskellä Lapin korpea asuu sivistyksen taakseen jättänyt äijänkutale, joka kutsuu itseään Keisariksi. Miehen mielenliikkeet ovat vähintäänkin originellejä ja parran takaa kihisee viekas nauru. Aitoa Lappia, aitoja ihmisiä.

Juhannustanssit - Hannu Salama
Kaikkea muuta kuin pölyttynyt aikakautensa kohukirja. Kokolle, viinalle, hielle ja vanhalle tanssilavalle tuoksuva kertomus Juhannuksesta, elämästä, nuoruudesta, tärkeydestä ja turhuudesta. Kuuluisaa jumalanpilkkakohtaa ei nykylukija edes huomaa.

Simpauttaja - Heikki Turunen
Turusen esikoisromaani. Maaseuturomantiikkaa ja sattuvaa dialogia, alkoholia ja aviorikoksia, rikasta ja hersyvää kieltä.

Johannes Angelos - Mika Waltari
Konstantinopolin piiritykseen vuonna 1453 sijoittuva, Waltarin tiivistunnelmaisin eepos. Mahdoton jättää kesken.

Klaani - Tauno Kaukonen
Kesäinen kasvukertomus ja perhedraama. Sammakoiden suku on käännekohdassa; jatkaako nuori Aleksanteri isänsä ja setiensä viitoittamaa rikollisuuden polkua, vai alistuuko hän yhteiskunnan sääntöihin? Maanläheinen, tunteikas teos.

Puhdistus Sofi Oksanen
Kirja, joka näyttää ja ei näytä tekijältään. Ihmisen nahka on halpaa niin sosialistisessa Virossa, kuin nykyisessä Euroopassakin. Vahva teos, joka pitää hyppysissään loppuun asti, vaikka toivonpilkahduksia onkin lähes turha odotella.
 

Esittely

This is the archive page for Lukuvinkkejä. Click to go to the frontpage of this site.

Arkisto

01 Huh - 30 Huh 2011
01 Tou - 31 Tou 2011

Viimeisimmät kommentit

Linkit

Herd.fi - Herd family site
About Poland in Finnish
Selected net videos

English
Underdogs - the #1 old games site reborn
BoardGameGeek - the essential board games site
Hattrick - online football management game

Finnish - Suomeksi
jut.tuu.fi - tuoreimmat uutisotsikot
Über-teksti-tv - YLE Teksti-TV 2.0
Vastapallo - laadukasta jalkapalloasaiaa
Lautapeliopas - lautapeleistä suomeksi
Salimania - suomalainen salibandyportaali
SalibandyAreena - salibandyuutisia
Avokatsomo - salibandyblogi

Hae!

Jutskat

Powered by Pivot - 1.40.4: 'Dreadwind'
XML: RSS Feed
XML: Atom Feed